Rusland ontkent nog altijd bij hoog en laag dat er Russische militairen rondlopen in Oost-Oekraïne. Foto’s van een Russische soldaat op fotodeelapp Instagram lijken volgens de Amerikaanse site BuzzFeed echter het tegendeel te bewijzen.
Het gebruik van sociale media door soldaten is niet zonder veiligheidsrisico, zo blijkt maar weer eens. Zo zouden volgens de site BuzzFeed foto’s van de Russische soldaat Aleksandr Sotkin (24) op Instagram bewijzen dat er ondanks ontkenningen van Moskou wel degelijk Russische militairen rondlopen in Oost-Oekraïne.
De foto’s op Instagram zijn namelijk voorzien van een geografische tag, waardoor je kan zien waar ze gemaakt zijn. Een deel van de foto’s van Sotkin is volgens die tag gemaakt aan de verkeerde kant van de Russisch-Oekraïense grens waar Sotkin gelegerd is.
Op zich is dat niet verrassend. Poetin ontkende eerst ook in alle toonaarden dat er Russisch militair personeel rondliep op de Krim, maar later gaf hij toe dat soldaten wel degelijk een rol hadden gespeeld bij de bezetting van het schiereiland. De Oekraïense regering en de VS maken ook regelmatig melding van betrokkenheid van Russische troepen in het oosten van Oekraïne.
BUK-raketlanceerinstallatie
Wat de foto’s van Sotkin toch wel opmerkelijk maken, is dat hij, een communicatiespecialist, claimt te werken op een BUK-raketlanceerinstallatie. Een dergelijke lanceerinstallatie zou zijn gebruikt bij het neerhalen van vlucht MH17 twee weken geleden waarbij 298 mensen omkwamen, waaronder 196 Nederlanders.
Het is overigens niet de eerste keer dat de aanwezigheid van een Russische soldaat op sociale media betrokkenheid met de strijd in Oekraïne lijkt te suggereren.
Eerder schreef Vadim Grigorjev op zijn tijdlijn op VKontakte, een Russische Facebook-variant, dat zijn eenheid "de hele Oekraïne had gebombardeerd". Grigorjev claimde op de Russische televisie later dat kennelijk iemand anders het bericht had geplaatst omdat hij al "zeker een maand niet meer op VKontake was geweest". Ook zou zijn mobiele telefoon het helemaal niet doen.
Bekijk hieronder het nieuwsfragment met de ontkenning van Grigorjev op Youtube (in 't Russisch).
Lees ook
Waarom sancties tegen Rusland niets oplossen, maar wel nodig zijn
Het terugpesten is begonnen: Rusland weert groente en fruit uit Polen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl